Ana içeriğe atla

TARIM VE MÜHENDİSLİK

TARIMIN AĞIRLAŞAN SORUNLARI
VE
ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREVLERİ
Kemal Kurtul
Ziraat Mühendisi

Ülkemizde tarımın sorunları ağırlaşırken, Ziraat Mühendisleri olarak sorumluluklarımız da o derece artmıştır.

Hayatın her alanını daraltarak ilerleyen dünyanın egemen ve soyguncu güçleri tarımda da etkisini giderek arttırmaktadırlar.

Bu durum evrensel ölçekte G.Amerika,Asya ve Afrika'da küçük üretici topraksızlaşarak köleleştiriyor. Ve dünyanın kırsalları sayılan bu alanların Uluslararası tohum, zirai ilaç ve kimyasal gübre tekellerinin denetimine geçmesine yol açmaktadır.

Finans ,otomotiv,çelik ve tekstil devleri Tarım'a büyük yatırım yapmışlardır.Örnek olarak Daewoo, Madagaskar'ın tüm ekilebilir alanlarının yarısını yani 1.3 milyon hektar toprağı 99 yılllığına kiralamıştır.
Benetton,Arjantinîn Patagonya bölgesinde 970 bin hektarlık bir çiftlik kuruyor. Dolar spekülatorü Soros, Morgan Stanley, Rockfeller vb. Çokuluslu Tekeller G.Amerika'da soya,mısır ve muz işleriyle uğraşıyorlar.

Tekeller 21.yy'ı su ve gıda yüzyılı olarak saptayarak kolları sıvamış ve daha önce cahil ve kaba olarak tabir ettikleri tarım işlerine son hızla dalmışlardır.

Gelelim Ülkemizdeki tarımın simdiki durumuna. 2001-2008 arasında tarımda küçük üreticilerin tasfiyesi hızlandı.Ülkemiz üreticilerinin %65'ini oluşturan 0-50 da toprağın olan üreticilerin yarısı topraklarını satarak veya terkederek üretim dışına itilmiştir.En küçük üretici yok olurken 500 da ve üzeri toprağı olan büyük üreticiler ise %1'den %6' ya çıkmış bulunuyor.Tarımın istihkamdaki payı %15 azalmış.1998'de GSMH'daki %17 olan payı 2008'de %9'a gerilemiştir.

Hayvan sayısı olarak küçülme devam ediyor. 30 yıl öncesine kadar canlı hayvan ihracatçısı olan ülkemiz şimdilerde kırmızı et açığını kapatmak için ithalata devam ediyor.

6 Mart 1994'te imzalanan gümrük birliğiyle AB'nin denetimi ve yaptırımlarına bağlanan tarımımız kendine yeterli olmaktan çıkarak; tarım ve buna bağlı sanayimiz özelleştirme adıyla yapılan peşkeşlerle yokedildi. Bu süreç hala da devam etmektedir.

EBK'na bağlı ve Doğu ve Güney D.'daki 27 et kombinesi kapatıldı. Sümerbank, Tekel içki-sigara fabrikaları satılarak kapatılıyor veya yüksek rant getirisi nedeniyle amaç dışına çıkartılıyor. Şu an içinde genel kurulumuzu yaptığımız Tarım İl Müdürlüğümüz de bu anlamda özelleştirme tehdidi altındadır.


Ülkemizi yöneten hükümetler tarımın sorunlarıyla ilgileniyorlar.Bu ilgi tütün,pamuk gibi ürünlerin ekimini neredeyse bitirme noktasına getirdi.Şimdilerde şeker pancarı ve şeker fabrikaları gündemde.'' Durmak yok. Tarımda yıkıma devam!''

Tarımımız tekellerin insafına terkedilmiş durumda! GDO' ların yıkıcı etkisine karşı biyogüvenlik yasasının 11 yılı aşkın süredir çıkarılmamış / çıkarılamamış olması bir utanç vericidir (yüzkarasıdır). Tarım Bakanlığı “GDO Yönetmeliği” yayımlıyor. 1 ay bile geçmeden 2 değişiklik ve 11 ve 20 maddelerinin yürürlüğünün durdurulduğu delik deşik bir yönetmelik. Şimdi GDO'ya karşı gümrükler engelsiz durumdadır. GDO tahlili bekleyen gemiler beyana dayanarak yüklerini boşaltıp gittiler bile! 7-8 yılda 20 milyon ton GDO'lu soya ve mısırın ülkemize girdiğinden söz ediyoruz. Bunlar yem ve gıda olarak sofralarımıza kadar geliyor.

Bütün bunlara karşı GDO'lu ürünlerin ülkemize girişini yasaklayacak bir “Biyogüvenlik Yasası'' nın hemen çıkarılması gerektiriyor; hem de GDO tehlikesini önleyecek bir yasa olarak...
***
İstihdamı azalan,GSMH'daki payı gerileyen,küçük üreticileri tasfiye edilen tarımın bu durumda olması biz tarım mühendislerinin de bin bir sorunla karşı karşıya olduğumuzun resmidir.
Daralan tarım,bizleri de daraltıyor. Bir zamanlar 40 bin köyden sözedilirdi. ''Her köye bir ziraat mühendisi'' denilirdi. Kulağa hoş geliyor. Sanırım işsiz Ziraat Mühendislerinin sayısı da o kadardır. Nerede o köyler?

AB sürecinde tarımın tasfiyesi pek çok ülkede üretici direnişlerine sahne oldu-oluyor. Avrupalı üretici örgütlülüğünü ve mücadele geleneğini sürdürüyor. AB'de haftalarca süren SÜT GREVİ bunun göstermektedir. Çünkü yıkıma karşı koymak örgütlülük ve direniş gerektirir.
Mesleğimizde taşeronlaştırma önemli bir sorundur. Bu uygulama emekçilerin dayanışma ruhuna bir saldırıdır. Tarım il ve ilçe müdürlüklerinin özelleştirilmesi gündemde... Tarım danışmanlığı ve Tarım ilaçlarının reçeteli satışı ve Zirai ilaç bayiliği çözüm bekleyen sorunlar olarak duruyor.
Tarımdaki yıkım yakın gelecekte ülkemizde sosyal patlamaları besleyen temel dinamik olabilir. Bizi yönetenlerin bunu bilmemeleri mümkün değil. Ancak bizler meslek odası olarak işsizlik, özelleştirme-taşeronlaştırma, GDO, tarım arazilerinin tahribi-satışı, tarımın tekelleşmeye karşı korunması, gerçek bir toprak reformu, taban fiyat ve destekleme ve tüm tarımı ilgilendiren konularda daha etkin davranmak zorundayız. Bunu başta sendikalar olmak üzere; üretici ve diğer demokratik kitle örgütleriyle dayanışmamızı arttırarak yerine getirebilriz.
Yalnız kalın ama dayanışmasız kalmayın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MADEN ATIK BARAJLARI VE ÇEVRE

Yağmur Yağmasın Siyanür Akmasın! Kemal KURTUL Ziraat Mühendisi 11.05.2011 Ülkemizde 50-100 milyon metreküp zehirli maden atığı olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktardaki bir atığın herhangi bir şekilde çevreye akmasıyla oluşacak yıkım da devasa olacaktır. Çevreye zararı olmadığı belirtilen Kütahya’daki atık su barajındaki bendin yıkılmaması için neredeyse “yağmur yağmasın” duasına çıkacağız. Kütahya Gümüşhacıköy yakınlarındaki Eti Gümüş AŞ’ye ait maden işletmesine ait olan siyanürlü atık depolama barajının bentlerinden biri kısmen yıkıldı. Üç kademeli olan barajda zehirli atıklar son sete binerek bu sette sızıntı meydana getirmeye başladı. Yöre halkının anlatımları ve Çevre Mühendisleri Odasının incelemelerine göre barajdaki sızıntılar tarlalara kadar ulaşmıştır. Ve bendin her an yıkılması tehlikesi mevcuttur. Yetkililere göre herhangi bir tehlike yoksa da; bu bölgede su içmek dahi yasaklanmalıdır. Çünkü her an siyanür zehirlenmesi yaşanabilir. Litrede 8 mg siyanür 60 kg’lık bir insan

GDO YÖNETMELİĞİ

GDO YÖNETMELİĞİ ÇIKTI Gen kaynaklarımız tehlilkede; gıdalarımız daha güvensiz! Dünyada gen transferleriyle üretilen GDO'lü tarımsal ürünlerin yaygınlaşması ile birlikte tüm ülkeler bu ürünlere karşı çeşitli önlemler ve uygulamalar hayata geçirdiler. Bazı ülkeler bu ürünlerin insana ve doğal flora ve faunaya verdiği zararı önemseyerek yasaklarken bazıları da sınırlı serbestlik yolunu seçti. Ancak başta ABD olmak üzere Çin, Brezilya, Hindistan, Arjantin, İspanya, Meksika'nın da içinde olduğu Otuzu aşkın ülke GDO'lu ürünleri serbest bırakmış durumda. Ülkemizde hükümetler ise bu GDO konusunda 1998'den beri beri bir “Biyogüvenlik Yasası” için tasarı hazırlamalarına karşın; bu ürünlerin ülkemize girişlerine sessizce onay verdiler. Öte yandan da GDO'lu ürünlerin ülkemizde yasak olduğunu açıklamaktan geri kalmadılar. GDO'lu ürünlerin Doğal ortama, insan sağlığına ve gen kaynaklarıne olumsuz etkileri bilim insanları ve araştırmacılarca ortaya konulup gerekli uyarıların y

BİLİMİ HALKLA BULUŞTURAN BİLİM İNSANI: ARŞİMET

Bilime sayısız katkılar sunan Arşimet o dönemde Yunan adası olan Sicilya’nın Sirakuza şehrinde doğmuştur.(MÖ:287) Dönemin bilim insanları Dünya'yı ve Evren'i anlamaya ve onu hesaplamaya çalışıyorlardı Dünya'yı, Ay’ı, Güneş’i ve yıldızları nasıl ölçeceklerdi? Yıldızlar ne kadar uzaktaydılar? Evren’i kim ölçecekti? İskenderiye bilim ocağında yetişmiş Arşimet bu işi üzerine aldı. Çalışmalarına o güne kadar astronomların kafasını yoran sorun olan dünyayı ölçmekle işe başladı. Arşimet,İskenderiye Kütüphanesine sunmasına rağmen kabul görmeyen "Kum Tanelerinin Sayısına Dair’ kitabını Kral Gienon’a sunarak: “Syrakuzai’de ya da Sicilya’daki kumları değil, üzerinde insanın yaşadığı ve yaşamadığı, bütün kıtaları kastediyorum.” diyecektir. Kum taneciğini baz alarak ölçümler yapan Arşimet yıldızların çok uzak olduğunu öğrenmiştir. İskenderiye’de Nil nehrini dizginleyerek tarlaların sulanmasında kullanılan Arşimet Burgusu’nu icad etmiştir. Ve bu icadı uzun sure İspanya&