Ana içeriğe atla

TARIMDA HÜKÜMETLERİN SEYİR DEFTERİ

TARIM BİTMİŞ "OKEY"E DÖNÜYOR!
SİZ "MAZOT" DİYORSUNUZ!
"Üretici" Arkadaş, diyorsun ki: " Tutturmuşsunuz akaryakıt fiyatı yüksek" diye...(1)  Ne diyelim? Belki de "tutturmamak" lazım!
Ülkemizin tarım politikaları uluslararası kuruluşlarca belirlenir. Bunlar: Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Uluslararası Para Fonu (İMF), Dünya Banlası (DB), Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik evletleri (ABD) vs'dir.
Bu kuruluşlar bizim gibi ülkelere uygulanacak tarım politikalarını dayatırken; ülkemizin  küçük ve orta ölçekli tarım üreticilerini yok edecek önlemleri öncelliyorlar.
1 örnek: 1999 - 2002 yılları arasında DB ve AB önerisiyle tarımda yıllık 3 Milyar dolar "tasarruf" (kısılan destek miktarı) yapıldı. Daha sonra DB raporlarında şu ortaya çıktı: Türkiye'de tarıma verilmeyen 3 Milyar Dolar karşılığında tarımdaki kayıp 6  Milyar dolar  oldu.
2. Örnek Amerikadan... ABD 1 kg pamuğa fiyatının %45'i kadar destek verirken ek olarak da İhracat kredilerinin %46'sını tarımı desteklemekte kullanılmaktadır.
3. Gerçek: 1980 5 Ocak kararlarıyla Süleyman Demirel hükümeti İMF'ye; başta Hububat olmak üzere; Tütün, Pamuk ve Şeker Pancarında desteklerin azaltılarak zaman içinde tamamen kaldırılacağını taahhüt etti. Dikkat edilirse bu ürünler stratejik ürünlerdir.
4. Gerçek: Askeri Cunta'nın Ulusu Hükümeti 1982 yılında "Tarımsal Desteklerin sınırlandırılması" yönetmeliğini yayınlayarak; "tarıma ilgi"sini esirgemedi.
5. Gerçek: 5 Ocak kararlarının hazırlayıcısı olan Turgut Özal'dır. Özal Hükümeti 1984 yılında bir kararname çıkararak sigara ithalatına izni vermiş, 1986’da da tütünde tekeli kaldırmıştı. Böylelikle yerli ve yabancı yatırımcıya tütün üretiminin de kapısını aralamıştı.
6. Gerçek: 4 Nisan kararlarıyla Çiller Hükümeti İMF ve DB'sına kredi karşılığında: Ülkemizde tarım ürünü artışına gidilmeyeceği ve yeni tarım alanı açılmayacağı TAAHHÜDünde bulunmuştur. 1984 yılında ülke çiftçisinin dolar bazında gelir kaybı %45 olmuştur.
7. Gerçek: 2001 krizinden sonra  2001 yılı Mart ayında göreve başlayan Kemal Derviş, 17 aylık görev süresi içinde çıkarttığı yasalardan biri de; Şeker pancar ülkesinde Yapay tadlancırıcıların önünü açıp, ŞEKER PANCARINA KOTA KOYAN yasadır.
8. Gerçek: 2000 yılında hayvancılığın temel dayanağı olan Et-Balık Kurumu (EBK) özellştirildi. Çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu'da bulunan 35 kombinadan 28'i kapandı ya da özelleşti.
9. Gerçek: İşgal altındaki Irak'ta silahların gölgesinde çıkartılan ve ülkedeki tohum varlığını üreticilerin elinden alan TOHUM YASASInın bir benzeri 8 Kasım 2006 tarihinde - TOHUMCULUK KANUNU (Kanun No. 5553 Kabul Tarihi : 31/10/2006) olarak TBMM'de çıkartılarak üreticileri elindeki değerli tohum ve bitkisel üretim materyallerinin yok edilmesinin önü açıldı.
10. Gerçek: Destekleme alımları ve TABAN FİYAT uygulamasından vazgeçerek üreticiyi açgözlü tüccara teslim eden HÜKÜMET VE TARIM BAKANLIĞI uygulamaları devam ediyor.
11. Gerçek: Ülkemiz tarımın anavatanı iken yine " Hükümetimiz" ve "Tarım Bakanlığımız" Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)'lu Soya, Mısır, Pirinç vd. ürünlerine gümrük kapılarını açtı. Ülkemiz üzerinde barındırdığı çeşitli bitki tür ve varyasyonlarıyla "kıta zenginliği" gösterirken  bu zenginliği biyolojik olarak kirletecek ve yokedecek GDO'lu ürün trafiğine açıldı.
Bu makalenin sınırlarını aşan pek çok KARAR ve ÖNLEMLERle ülke tarımı; "Hükümetlerimiz" eliyle   Uluslararası GDO'lu gıda, tohum, zirai ilaç tekelleri yararı gözetilerek çökertildi.
Tarım bütün dünya için STRATEJİK ALANlardan biridir ve öyle olmaya devam edecektir.
Bütün bu anımsatmalardan sonra DÜNYACA ÜNLÜ TÜRK TÜTÜNÜ, ÇAYI, PAMUĞU, KAYISISI, FINDIĞI, ÜZÜMÜ, İNCİRİ, NARI, ARPASI, BUĞDAYI ve canlı hayvan ihracaatlarıyla besleyeni sevindiren BÜYÜK ve KÜÇÜKBAŞ HAYVANI vd. tarımsal zenginliklerimize ne oldu? Nereye gidiyor?
HAKLISINIZ! Lüks yatlara ve gemiciklere 1 Lira'ya mazot verilirken; ÇİFTÇİye 4 LİRAya satılan MAZOTa tutturmuşuz!
"Tutturmayın! Hükümetlere bakın" mı diyorsun?
Haa sahi; bütün bu işleri yapan hükümetler kimin hükümeti? Biz mi seçmiştik bunları..?
Yine mi seçeceğiz?
Malum zaman seçim zamanı!
Kemal KURTUL - Ziraat Mühendisi

Dipnot:
(1) Facebook'ta Organik Tarım Derneği sayfasında paylaşılan; çftçilere yapılan desteklerin çiftçiye satılan mazottan alınan vergiyle geri alındığını gösteren paylaşıma yapılan yorumdan.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MADEN ATIK BARAJLARI VE ÇEVRE

Yağmur Yağmasın Siyanür Akmasın! Kemal KURTUL Ziraat Mühendisi 11.05.2011 Ülkemizde 50-100 milyon metreküp zehirli maden atığı olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktardaki bir atığın herhangi bir şekilde çevreye akmasıyla oluşacak yıkım da devasa olacaktır. Çevreye zararı olmadığı belirtilen Kütahya’daki atık su barajındaki bendin yıkılmaması için neredeyse “yağmur yağmasın” duasına çıkacağız. Kütahya Gümüşhacıköy yakınlarındaki Eti Gümüş AŞ’ye ait maden işletmesine ait olan siyanürlü atık depolama barajının bentlerinden biri kısmen yıkıldı. Üç kademeli olan barajda zehirli atıklar son sete binerek bu sette sızıntı meydana getirmeye başladı. Yöre halkının anlatımları ve Çevre Mühendisleri Odasının incelemelerine göre barajdaki sızıntılar tarlalara kadar ulaşmıştır. Ve bendin her an yıkılması tehlikesi mevcuttur. Yetkililere göre herhangi bir tehlike yoksa da; bu bölgede su içmek dahi yasaklanmalıdır. Çünkü her an siyanür zehirlenmesi yaşanabilir. Litrede 8 mg siyanür 60 kg’lık bir insan

GDO YÖNETMELİĞİ

GDO YÖNETMELİĞİ ÇIKTI Gen kaynaklarımız tehlilkede; gıdalarımız daha güvensiz! Dünyada gen transferleriyle üretilen GDO'lü tarımsal ürünlerin yaygınlaşması ile birlikte tüm ülkeler bu ürünlere karşı çeşitli önlemler ve uygulamalar hayata geçirdiler. Bazı ülkeler bu ürünlerin insana ve doğal flora ve faunaya verdiği zararı önemseyerek yasaklarken bazıları da sınırlı serbestlik yolunu seçti. Ancak başta ABD olmak üzere Çin, Brezilya, Hindistan, Arjantin, İspanya, Meksika'nın da içinde olduğu Otuzu aşkın ülke GDO'lu ürünleri serbest bırakmış durumda. Ülkemizde hükümetler ise bu GDO konusunda 1998'den beri beri bir “Biyogüvenlik Yasası” için tasarı hazırlamalarına karşın; bu ürünlerin ülkemize girişlerine sessizce onay verdiler. Öte yandan da GDO'lu ürünlerin ülkemizde yasak olduğunu açıklamaktan geri kalmadılar. GDO'lu ürünlerin Doğal ortama, insan sağlığına ve gen kaynaklarıne olumsuz etkileri bilim insanları ve araştırmacılarca ortaya konulup gerekli uyarıların y

BİLİMİ HALKLA BULUŞTURAN BİLİM İNSANI: ARŞİMET

Bilime sayısız katkılar sunan Arşimet o dönemde Yunan adası olan Sicilya’nın Sirakuza şehrinde doğmuştur.(MÖ:287) Dönemin bilim insanları Dünya'yı ve Evren'i anlamaya ve onu hesaplamaya çalışıyorlardı Dünya'yı, Ay’ı, Güneş’i ve yıldızları nasıl ölçeceklerdi? Yıldızlar ne kadar uzaktaydılar? Evren’i kim ölçecekti? İskenderiye bilim ocağında yetişmiş Arşimet bu işi üzerine aldı. Çalışmalarına o güne kadar astronomların kafasını yoran sorun olan dünyayı ölçmekle işe başladı. Arşimet,İskenderiye Kütüphanesine sunmasına rağmen kabul görmeyen "Kum Tanelerinin Sayısına Dair’ kitabını Kral Gienon’a sunarak: “Syrakuzai’de ya da Sicilya’daki kumları değil, üzerinde insanın yaşadığı ve yaşamadığı, bütün kıtaları kastediyorum.” diyecektir. Kum taneciğini baz alarak ölçümler yapan Arşimet yıldızların çok uzak olduğunu öğrenmiştir. İskenderiye’de Nil nehrini dizginleyerek tarlaların sulanmasında kullanılan Arşimet Burgusu’nu icad etmiştir. Ve bu icadı uzun sure İspanya&